‘Hidden Curriculum’ , Annette Krauss

>

‘Hidden Curriculum’
Annette Krauss
maandag 17 september – zondag 18 november 2007

Casco presenteert van 17 september tot en met 18 november het project Hidden Curriculum van Annette Krauss. Naast een event op zaterdag 3 november zullen de resultaten van dit project op feestelijke wijze worden gepresenteerd op donderdag 15 november vanaf 17.00 uur.
Het project van Annette Krauss bestaat uit een serie workshops waaraan twee groepen scholieren (16-18 jaar) zullen deelnemen. De deelnemers zijn afkomstig van het Rietveld College en het Amadeus Lyceum in Utrecht. Tijdens deze workshops onderzoeken zij activiteiten die op school plaatsvinden en de resultaten daarvan brengen zij over naar andere vormen zoals interventies in de openbare ruimte, video¹s, boekjes of tekeningen.
Hidden Curriculum houdt zich bezig met niet als zodanig erkende en onbedoelde kennis, waarden en meningen die deel uitmaken van het leerproces op scholen. Het richt zich op acties die de bestaande normen overschrijden en brengt creatieve en productieve manieren voor het voetlicht om het leven van alledag op school door te komen. Dit project is een vervolg op het reeds bestaande videoarchief ‘Hidden Curriculum’ waarin Duitse tieners ondermeer spiekmethoden delen en een bijna instinctieve vorm van verzet tegen regels aan de dag leggen. Dit archief bevat momenteel 35 contributies, waarvan er 7 publiek vertoond mogen worden met toestemming van de deelnemende scholieren.
‘show and tell’Celine CondorelliDe workshops vinden plaats in een speciaal ontworpen werkplek, die door de leerlingen veranderd en aangepast kan worden. De opzet van de werkplek is speciaal voor Casco ontworpen door de architect Celine Condorelli als onderdeel van haar doorlopende onderzoek naar ‘support structures’.
De tussentijdse resultaten kunnen in Casco tijdens openingsuren, dinsdag tot en met zondag (12.00 – 18.00 uur), worden bekeken. Tevens zal een lezing worden georganiseerd om het publiek meer inzicht te geven in de achterliggende gedachten omtrent dit project. De uiteindelijke resultaten van de scholieren zullen tijdens de laatste week in de tentoonstellingsruimte gepresenteerd worden.
Zaterdag 3 november, 15.00Filmvertoning: Petra Bauer en Annette Krauss ‘all the things I need to learn… ‘ (2005)Lezing: Thomas Alkemeyer en Thomas Pille ‘The School and its Bodies. An ethnographic approach’
Donderdag 15 november, 17.00-19.00Eindpresentatie van de resultaten. Waaronder een screening van de films gemaakt door de scholieren als onderdeel van de workshops. (te zien tot en met 18 november)Annette Krauss woont en werkt in Utrecht. Tijdens Documenta 12 in Kassel organiseerde zij workshops voor lokale scholieren en gaf zij een lezing over haar langlopend project Hidden Curriculum. In 2002 behaalde Annette Krauss haar Master Beeldende Kunst aan de kunstacademie van Malmö. Vervolgens nam zij deel aan ‘Critical Studies’ het postdoctorale programma van Rooseum, Center for Contemporary Art Malmö en de kunstacademie Malmö onder leiding van Charles Esche en Gertrud Sandqvist. Krauss ontving verscheidene beurzen en residenties in Duitsland, Frankrijk, Zweden en de Verenigde Staten. Ze heeft onder meer tentoongesteld in Künstlerhaus Stuttgart, Lund Konsthall, IASPIS Stockholm. In 2005 was ze gastdocent aan de kunstacademie in Stuttgart.
Celine Condorelli is architect en woont en werkt in Londen. Op dit moment promoveert zij op Research Architecture aan de Goldsmith College in Londen. In haar praktijk onderzoekt en ontwikkelt zij op kritische wijze de mogelijkheden voor architectuur ter ondersteuning van tentoonstellingen maken en de inrichting van openbare ruimte. Condorelli is Senior-docent aan de Londen Metropolitan University en heeft gewerkt voor uiteenlopende instituten zoals het Space Syntax, UCL 2002, London Open House en Architectural Dialogue 2001/2002. Tevens heeft zij meerdere malen samengewerkt in kunst en architectuur projecten zoals het project Support Structure met kunstenaar-curator Gavin Wade, dat eerder al werd gepresenteerd in Londen, Shanghai, Guang Zhou en Beijing.

Het project Hidden Curriculum is mede mogelijk gemaakt door de Mondriaan Stichting, Gemeente Utrecht, het Fonds voor Amateurkunst en Podiumkunsten en het Fentener van Vlissingen Fonds.

Casco

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s