The Breathing Lesson, Dora Garcia

>

Dora Garcia
The Breathing Lesson
2001, 5’48”

Ze ontwikkelt bepaalde parameters die tot specifieke observaties leiden, bedenkt scenario’s of spelregels die doorgaans vrij simpel te volgen zijn, maar die tegelijk onze normale houding verstoren. Zo bespeelt Dora Garcia het spontane gedrag van haar performers, maar ook van haar publiek. Dit doet ze niet om haar eigen wil op te dringen, maar opdat we elkaars reacties zouden ontdekken. Zoals de pedagoog het kind leert de ademhaling te beheersen, zo krijgt deze hypnotiserende videotape ook de kijker in de greep. Een zekere vorm van fysiologische respons, motorische mimicry, maakt dat ook het lichaam van de kijker spontaan de stem ‘gehoorzaamt’. Onze eigen ademhaling neemt het ritme over en luistert mee naar de instructies. Tot bij de laatste tel de adem stokt en de stilte invalt.
Katrien Vuylsteke-Vanfleteren schrijft in What are you doing? (Jan van Eyck, 2006) over dit werk een interessant artikel.
‘Bij het zien van de video vroeg ik me af wat juist hun relatie is. De titel verwijst naar een leersituatie. Krijgen we hier een vrouw als leerkracht te zien die haar leerling dirigeert in de opgelegde ademhalingsoefeningen? Dora Garcia vertrekt voor deze video van de ademhalingsoefeningen die een onderdeel zijn van het yoga-gebeuren. Alle oefeningen worden uitgevoerd vanuit een ontspannen rustige houding. Door ze binnen een cyclus aan te leren, krijgt men controle over de gehele ademhaling.
De vrouw en het meisje hebben volgens Dora Garcia een leerkracht – leerling relatie. Het meisje reageert als een getrainde leerling op de aanwijzigingen van de leerkracht. Slechts minimal aanwijzigingen zoals ‘un’, ‘deux’en handgeklap zijn voldoende om de leerling een reeks handelingen te laten uitvoeren. Het meisje weet exact wat de vrouw van haar verwacht. Ze heeft de oefeningen reeds volledig eigen gemaakt. De vrouw hoeft slechts enkele kleine lichaamscorrecties aan te brengen om de oefeningen tot een goed einde te brengen.’
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s